Vam je naš blog všeč?

Načrtovanje spletnih strani za mala podjetja

Načrtovanje spletnih strani za mala podjetja

Avtor: Igor Videčnik

Spletna stran predstavlja prvi stik podjetja s strankami in promovira vaš posel vse dni v letu, 24 ur na dan. Ne smemo zanemariti dejstva, da vaša spletna stran tekmuje v zelo konkurenčnem okolju kjer na tisoče podobnih spletnih strani poskuša pritegnit pozornost obiskovalcev.

V članku bomo navedli nekaj pravil, ki jih je dobro upoštevati pri razvoju spletnih strani za mala podjetja. Upoštevanje spodaj navedenih nasvetov lahko vašo spletno stran naredi učinkovitejšo in vam prinese več poslovnih rezultatov.

Spletna stran za mala podjetja – nasveti

Začnimo z glavo spletne strani.

GLAVA (header):
Glava spletne strani naj zajema spodaj naštete elemente.

– LOGOTIP
Uporabite jasen in oster logotip. Poskrbite, da bo klik na logotip preusmeril obiskovalce na domačo stran.

– KONTAKTNE INFORMACIJE
V zgornji desni rob lahko postavite kontaktne informacije kot so telefonska številka, e-mail naslov, skype naslov itd. V kolikor vam oblikovanje dopušča poskušajte biti čim bolj kreativni, da pritegnete obiskovalce k vzpostavitvi kontakta.

– GLAVNA NAVIGACIJA
Meni oblikujte tako, da bodo obiskovalci prišli do pomembnih informacij s čim manj kliki. Glavni meni naj bo preprost in jasen. Ne uporabljajte nepotrebnih povezav in odvečnih podstrani. Razmišljajte tudi o prilagodljivosti menija za mobilne naprave.

– DROBTINICE
Uporabite drobtinice oz. pomožni menij na spletnih straneh z več kot dvema podnivojema. Pomožni meni bo dal zelo dobro uporabniško izkušnjo in vpogled v strukturo strani. Obiskovalec bo v vsakem trenutku vedel na katerem nivoju se nahaja.

DRSNIK / SLIDER (domača stran)

Drsnik oz. slider na domači strani je danes skupen večini modernih spletnih strani. Omogoča izpostavitev glavne dejavnosti ali produkta. Uporabite privlačen gumb ali povezavo (CTA – call to action) s katero boste vzpodbudili obiskovalce k interakciji.

GLAVNA VSEBINA:

Element na strani kjer predstavite svoje poslovanje oz. produkt. Poskrbite, da bo vsebina prijazna za iskalnike (SEO friendly).

– DOMAČA STRAN
Na vsaki domači strani ta element vsebuje podrobnosti o poslovanju, mnenja strank, reference, glavne značilnosti produkta in tudi povezave na podstrani. Odvisno od vašega dizajna je lahko ta sekcija oblikovana minimalistično ali pa tudi zelo grafično dovršeno.

– PODSTRANI
Večina spletnih strani malih podjetij vsebuje podstrani kot so O nas, Storitve/Produkt, Reference itd. Pomembno je, da so vsebine prijazne iskalnikom in CTA (call to action) elementi na ustreznih mestih. Uporabljajte kvalitente fotografije in poskrbite, da se bodo podstrani odpirale hitro.

– BLOG
Blog je eden od najpomembnejših elementov na spletni strani vsakega malega in velikega podjetja. Predstavlja povezavo med vami in vašimi strankami. S pomočjo bloga boste svoje poslovanje približali obiskovalcem spletne strani. Ne pozabite dodati elementov kot so deljenje objav na socialnih omrežjih, komentarje, pregled kategorij, iskanje po vsebini in arhiv objav.

– KONTAKTNA STRAN
Obiskovalci, ki bodo želeli vaše storitve ali izdelek si bodo zagotovo ogledali stran s kontaktnimi podatki. Poskrbite, da bo stran dodelana kolikor je možno. Vključite vse svojo telefonske številke, fizični naslov, elektronski naslov, skype konakt, naslove socialnih omrežij in seveda zemljevid vaše lokacije.

NOGA SPLETNE STRANI:

Noga strani je sekcija, ki se nahaja na samem dnu spletne strani. Noga naj vključuje naslednje elemente:

– KONTAKTNI PODATKI
Za mala podjetja je pomembno, da imajo svoje kontaktne podatke v nogi vsake podstrani tako, da jih obiskovalci takoj najdejo. Med podatke vključite fizični naslov, telefonsko številko in elektronski naslov podjetja.

– DELOVNI ČAS
V nogo vključite delovni čas, da bodo obiskovalci vedeli kdaj vas lahko kontaktirajo.

– POVEZAVE NA SOCIALNA OMREŽJA
Vključite povezave na vsa vaša socialna omrežja, da jih bodo obiskovalci lahko raziskali.

– POGOVOR V ŽIVO
Omogoča, da obiskovalci takoj vzpostavijo stik z vami. Pogovor v živo daje obiskovalcem tudi veliko mero zaupanja v spletno stran. Pogovor v živo naj bo nameščen na spodji rob zaslona tako, da bo obiskovalcem vedno viden.

– PRIJAVA NA NOVICE
S pomočjo obrazca za prijavo na e-novice boste zbirali elektronske naslove obiskovalcev, ki jih zanima vaš produkt.

– SEKUNDARNI MENI
V nogo strani lahko dodate tudi sekundarni meni, ki bo obiskovalcem omogočil, da raziščejo več uporabnih podstrani.

Zraven vsega naštetega pa v nogo ne pozabite dodati pogojev poslovanja in zemljevid strani.

Spletne strani za mala podjetja

MOBILNE NAPRAVE

Mobilne naprave danes že prehitevajo namizne in v kolikor spletna stran ni prilagodljiva različnim napravam lahko izgubite ogromno obiskovalcev. Poskrbite, da se bo spletna stran podjetja v prvi vrsti lepo prikazovala na mobilnih napravah.

ZDRUŽLJIVOST Z RAZLIČNIMI BRSKALNIKI

Ljudje uporabljajo različne brskalnike na različnih napravah. Pri prikazovanju strani v različnih brskalniki lahko pride do odstopanja v prikazu. Mozzila lahko stran prikaže drugače kot Chrome ali kateri drugi brskalnik. Pomembno je, da spletno stran testirate v različnih brskalnikih in jo po potrebi dodelate. Nepravilen prikaz v katerem od brskalnikov lahko pripelje do izgube obiskovalcev.

FOTOGRAFIJE

Uporabljajte profesionalne fotografije, ki so povezane z vašim poslovanjem. Pomembno je, da vedno uporabite orodja za optimizacijo slik saj lahko nepravilno optimizirane slike zelo upočasnijo nalaganje strani. Odzivnost spletne strani lahko ima velik vpliv na optimizacijo in rangiranje v iskalnikih.

NE UPORABLJAJTE FLASH-A

Html5 je v zadnjih letih v celoti nadomestil Flash. Google Chrome že blokira nalaganje vsebin narejenih v flashu in kmalu bodo sledili tudi drugi brskalniki.

NE UPORABLJAJTE GLASBE V OZADJU

Glasba v ozadju lahko daje neprofesionalen vtis o vaši spletni strani in negativno vpliva na uporabniško izkušnjo. Seveda se to spremeni v primeru, da promovirate glasbo na strani. V vseh drugih primerih pa je uporaba glasbe v ozzadju nepriporočljiva. Nalaganje glasbe lahko upočasni strežnik in posledično delovanje spletne strani.

Prišli smo do konca. Povzeli smo vse pomembne elemente načrtovanja spletnih strani za mala podjetja. Upoštevanja naštetih elementov bo zagotovo izboljšalo uporabniško izkušnjo.

Najemite nas za svoj projekt

Začnimo projekt skupaj