Vam je naš blog všeč?

Kako pospešiti WordPress - 8 hitrih nasvetov

Kako pospešiti WordPress – 8 hitrih nasvetov

Avtor: Igor Videčnik

Ste lastnik spletne strani na sistemu WordPress in imate glavobole, ker je vaše spletno mesto tako počasno? Vas v nepotreben stres spravlja tudi odzivnost urejevalnika? V kolikor ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdilno je ta članek namenjen vam.

WordPress je čudoviti sistem vendar ima tako kot vsi svoje pomanjkljivosti. Ena od pomanjkljivosti je zagotovo hitrost delovanja, ki je lahko v določenih primerih precej počasna.

O tem kako pomembna je odzivnost spletnega mesta verjetno ni potrebno posebej govoriti. Tudi dejstvo, da je optimizacija za iskalnike v veliki meri odvisna ravno od hitrosti delovanja spletne strani je znano že precej časa.

Nasveti, ki so navedeni niso razvrščeni po prioritetah. Odzivnost WordPress sistema in tudi vaše WooCommerce spletne trgovine lahko izboljša že ureditev enega od nasvetov, ki so navedeni v nadaljevanju.

Opisali bomo samo ukrepe, ki jih lahko uredite sami in to brez programerskega znanja.

Kaj vpliva na hitrost delovanja WordPress in WooCommerce sistema

Splošnega odgovora na to vprašanje ni enostavno podati. Lahko pa izpostavimo nekaj dejavnikov, ki v večini primerov vplivajo na odzivnost vaše strani in urejevalnika.

  • Gostovanja spletne strani – če strežnik na katerem gostujete ni pravilno konfiguriran ali prilagojen za gostovanje WordPress sistema lahko to močno vpliva na odzivnost.
  • WordPress konfiguracija – veliko je odvisno od same konfiguracije sistema. Pomembno je, da se strani nalagajo iz začasnega pomnilnika (cache) saj bodo tako manj obremenili strežnik in se prikazovale hitreje.
  • Velikost strani – v večini so tukaj težavne fotografije. Pomembno je, da so fotografije pravilno optimizirane.
  • Vtičniki – vtičniki lahko močno upočasnijo stran. Več kot imate vtičnikov, počasneje bo delovala vaša spletna stran. Veliko težavo pa predstavljajo slabo programirani vtičniki.
  • Grafične predloge (teme) – slabo urejene grafične teme so velikokrat glavni krivec za slabo odzivnost spletne strani.
  • Veliko število zunanjih povezav – povezave do pisav in drugih zunanjih skript lahko zelo upočasnijo delovanje.

Zdaj, ko poznamo vzroke počasnega delovanja poglejmo kako lahko spletno stran pohitrimo.

1. Izberite dobro gostovanje

Dobro gostovanje je za normalno delovanje WordPress sistema zelo pomembno. Preverite pri vašem ponudniku gostovanja ali so njihovi strežniki ustrezno konfigurirani za normalno delovanje vašega sistema.

V večini se ponudniki spletnih gostovanj dobro pripravijo na WordPress gostovanja. Konec koncev je to najbolj razširjen sistem, ki poganja daleč največ spletnih strani na svetovnem spletu. Vseeno pa ostaja slabo gostovanje oz. slabo odziven strežnik prvi osumljenec za počasno delovanje WordPressa na našem seznamu.

2. Nalagnje strani iz začasnega pomnilnika (cache)

Spletne strani, ki se nalagajo iz začasnega pomnilnika se lahko v dobrih pogojih prikazujejo tudi bliskovito. Namesto, da bi WordPress pri vsakem vašem kliku obdelal v ozadju celoten proces in šel skozi vse vaše vtičnike in dodatke bo tako le naložil statično kopijo spletne strani. Proces nalaganja je lahko v tem primeru tudi do 5 krat hitrejši od dinamičnega prikazovanja.

Obstaja precej vtičnikov, ki omogočajo statično nalaganje strani iz začasega pomnilnika. Nekateri vtičniki so plačljivi, obstaja pa tudi precej brezplačnih.

3. Izberite bliskovito temo

Glavnina vseh težav pri odzivnosti WordPress spletne strani ponavadi tiči v slabo izdelani temi. Pred izborom grafične teme vedno preverite, da ne zajema nepotrebnih vtičnikov in druge funkcionalnosti, ki je ne boste potrebovali in bo samo upočasnjevala vašo spletno stran.

Priporočljivo je tudi, da se izogibate vtičnikom, ki niso preverjeni in jih v resnici sploh ne boste potrebovali. Vsak vtičnik, ki ga je pri nalaganju spletne strani potrebno obdelati bo dodatno upočasnil spletno stran.

4. Optimizacija fotografij

Velike fotografije so lahko glavni krivec slabe odzinvosti spletne strani. Pri izdelavi spletnih strani se dobri razvijalci vedno osredotočijo na optimizacijo fotografij. Preverite kako velike fotografije prikazuje vaša spletna stran in poskusite zmanjšati vse pod 150kb.

Glede na to, da je WordPress zelo napredna platforma za optimizacijo fotografij ne potrebujete dodatnega znanja. Obstajajo brezplačni in plačljivi vtičniki, ki bodo vso delo naredili namesto vas.

optimizacija slik

5. Sprotno nalaganje fotografij (lazy load images)

Eden od načino, ki ga spletni razvijalci uporabljajo je tako imenovano sprotno nalaganje slik. V angleščini boste to funkcionalnost zasledili pod terminon “lazy load images”. Pri tej metodi bo brskalnik naložil samo fotografije, ki so v vidnem polju brskalnika. Posledično se bo spletna stran prikazala veliko hitreje, saj brskalniki ne bodo prenašali vseh forografij naenkrat.

Metoda sprotnega nalaganja fotografij je še posebej uporabna pri spletnih straneh, ki imajo ogromno slikovnega materiala (medijski portali, spletne trgovine, fotografski portfoliji itd.).

Tudi za vklop te funkcionalnosti ne potrebujete dodatnega znanja saj lahko vse skupaj urediti z namestitvijo enega od številih “lazy load” vtičnikov.

6. Redno posodabljanje sistema

Redno posodabljanje sistema je eden od ključev do hitre spletne strani. Poskrbite, da bo vaš WordPress sistem posodobljen na zadnjo verzijo. Prav tako morajo biti na zadnje verzije posodobljeni vsi nameščeni vtičniki.

Če uporabljate tudi dodatek Woocommerce za spletno trgovino potem poskrbite, da bo tudi Woocommerce redno posodobljen.

Z rednim posodabljanjem sistema poskrbite za hitro delovanje in istočasno zmanjšate možnosti vdorov v sistem. Z vsako novo verzijo sistema razvijalci izboljšajo delovanje in odpravijo morebitne varnostne luknje.

wordpress_posodabljanje

7. Optimizacija podatkovnih baz

Pri obsežnih WordPress spletnih straneh lahko hitro pride do nepotrebne nesnage v vaših podatkovnih bazah. Podatki o revizijah lahko hitro precej povečajo velikost podatkovne baze. Branje iz velikih podatkovnih baz lahko traja dalj časa.

Zraven revizij pa lahko vašo bazo dodatno obremenijo še razni nezaželjeni komentarji, številni osnutki objav, ki jih več ne potrebujete itd. Predlagamo, da poiščite vtičnik, ki bo počistil in optimiziral vašo podatkovno bazo.

Seveda pa ne pozabite: pred vsakim delom s podatkovnimi bazami poskrbite za varnostne kopije.

8. Minimiziranje spletne kode

Spletna koda je seveda odvisna v prvi vrsti od razvijalca vašega spletnega mesta. Vsi nepotrebni komentarji in ostale nepotrebne stvari vplivajo na velikost vsebine, ki jo morajo brskalniki nalagati pri prikazovanju strani. Brez dodatnega programerskega znanja lahko poskrbite, da bo spletna koda čim bolj skrčena in posledično hitrejša.

Skrčimo lahko naslednje: oblikovalske datoteke (css), razne javascript datoteke (.js) in seveda tudi HTML kodo. Prvi dve lahko stisnemo in tudi združimo kar pomeni, da imamo vso oblikovalsko kodo in javascript kodo na enem mestu. Če brskalnik namesto štirih zunanjih javascript datotek pokliče samo eno, bo to zmanjšalo obremenjenost strežnika in vplivalo na odzivnost.

Za minimiranje spletne koda obstajajo različni vtičniki. Najdete jih lahko tako, da iščete ključne besede kot “minify”, “minify css”, “minify js” in “minify html”.

minify

Zaključek

Ob upoštevanju preprostih 8 nasvetov, ki smo jih navedli, lahko izboljšate delovanje svojega spletna mesta tudi do 50%. Za navedene izboljšave ne potrebujete strokovnjaka ali programerje, predloge lahko uredite sami.

Potrebno pa je vedeti tudi, da na hitrost delovanja WordPressa vpliva tudi število vtičnikov. Priporočamo, da najdete in uporabite takšen vtičnik, ki bo zajemal vse zgoraj našteto.

Izboljšav pa se ne rabite lotiti sami ampak lahko vse skupaj prepustite našim strokovnjakom za WordPress in Woocommerce. Vašo spletno mesto lahko z večletnimi izkušnjami precej pohitrimo. Pišite nam.

Najemite nas za svoj projekt

Začnimo projekt skupaj