Vam je naš blog všeč?

Kako do spletne strani

Kako do spletne strani

Avtor: Maja Juričinec

Danes že marsikdo izdeluje spletne strani ali vsaj trdi, da ima dovolj znanja, da vam jo naredi praktično zastonj. Preden pa nadaljujemo, spoznajmo nekaj osnovnih pojmov, ki jih morate poznati, da ne boste čisti analfabeti na tem področju.

Spletna stran bo morala biti vezana na domeno – kaj je domena?

Domena je spletni naslov, link oz. povezava do vaše spletne strani, ki jo lahko izberete sami – seveda takšno, ki še ni zasedena oz. je ne uporablja nekdo drug. Izbirate lahko tudi med različnimi končnicami domen kot so .si, .net, .com, .eu, .org, .info, .biz, .de, .hr … in še bi lahko naštevali.
Naprimer, če boste nudili inštrukcije v okolici Ptuja, se je recimo smotrno odločiti za domeno kot je instrukcije-ptuj.si, vaš spletni naslov bo torej www.instrukcije-ptuj.si.
Cena domene je v prvi vrsti odvisna od končnice (nekatere končnice so dražje kot druge), seveda pa je cena odvisna tudi od ponudnika, pri katerem domeno kupite oz. registrirate.

Domena potrebuje gostovanje – kaj je gostovanje?

Gostovanje je zakupljen prostor na strežniku. Enako kot velja za ceno domene, je tudi cena gostovanja odvisna od dveh faktorjev. Prvi je velikost zakupljenega prostora, drugi pa je spet ponudnik, pri katerem boste gostovanje zakupili. Nekaterim ponudnikom boste morali gostovanje plačevati mesečno, spet drugim enkrat letno. Najpomembnejše pri gostovanju pa je, da deluje brezhibno in brez izpadov – le tako bo vaša spletna stran vedno dosegljiva. Koliko prostora boste zakupili je odvisno od potreb vaše spletne strani; za občutek – predstavitvena spletna stran ali spletna vizitka kot jo pogosto radi imenujemo ne potrebuje toliko zakupljenega prostora kot ena spletna trgovina z več 100 izdelki.
Ponavadi pa vam lahko ponudnik, pri katerem ste registrirali domeno ponudi tudi gostovanje za vašo spletno stran.

Izdelava spletne strani

Sledi seveda najpomembnejše – izdelava spletne strani. Če želite na podlagi spletne strani žeti večji dobiček, prepustite izdelavo spletne strani raje strokovnjakom, ne glede na to ali bo spletna stran delovala na WordPress-u, Joomli, Opencartu, Magentu, PrestaShop-u … ali katerikoli drugi platformi. Danes je pomembno le, da boste po strani lahko brskali tako na namiznem računalniku kot na tablicah in pametnih telefonih. Govorimo o responsive ali prilagodljivi grafični predlogi oz. dizajnu za vse naprave.

Cena izdelave spletne strani

Cene spletne strani ni mogoče določiti na podlagi števila podstrani kot to nekateri radi počno. Seveda je tudi to nek pokazatelj, vendar ne absolutni. Cena spletne vizitke, nikakor ne more biti enaka ceni spletne trgovine ali celo spletnega portala turistične agencije.
Imejte torej v mislih, da je ceno izdelave spletne strani sestavljajo:

1. Cena domene
2. Cena gostovanja
3. Cena nakupa grafične predloge na izbrani platformi (WordPress, OpenCart, Magento, Shopify, Joomla, PrestaShop …)

Zgoraj našteti so le začetni stroški izdelave spletne strani, kajti šele nato se začne pravo delo.

Najemite nas za svoj projekt

Začnimo projekt skupaj